Majoraanveld en Kervelveld
26 Sociale Huurwoningen

Majoraanveld Kervelveld

Woonplus Schiedam was eigenaar van 27 sociale huurwoningen in een woonwijk aan de rand van Schiedam. De woningen waren nog geen 20 jaar oud maar moesten worden gesloopt omdat er grote grondverzakkingen hadden plaatsgevonden. De sloop-nieuwbouw was een delicaat proces omdat de bewoners na een lange tijd van onzekerheid te horen hebben gekregen dat hun woning gesloopt werd. Woonplus organiseerde een architectenselectie en die hebben wij gewonnen. Een belangrijk uitgangspunt voor Woonplus was dat de woningen voor een beperkt budget gebouwd moesten worden en dat de bewoners een zware stem hadden in de keuze voor het plan. We hebben ervoor gekozen om in eerste instantie een buurt te maken met een sterk gezamenlijk karakter en daarvoor de potenties van de plek te benutten.

De wetering, de buurt en de architectuur

De 2 straten (Kervelveld en Majoraanveld) liggen aan de rand van de wijk en eindigen aan de oever van de wetering. Dit was in de oorspronkelijke situatie echter niet te zien omdat een grote dichte boomwal de wetering aan het zicht onttrok. Ons voorstel was de wetering voor iedereen zichtbaar te maken en dit als basis te gebruiken voor het verdere ontwerp. Om goed te kunnen wonen is het belangrijk om een goede woning te hebben en je thuis te voelen in je buurt. Wij denken dat bewoners meer betrokkenheid bij een buurt hebben als ze zich er thuis voelen. En wij denken dat bewoners zich meer thuis voelen als er een bepaalde mate van collectiviteit is. Wij wilden dit in de architectuur bereiken door grote ramen te maken die bewoners zicht op de straat geeft. De woonkamers zijn deel van de buurt en je zou kunnen zeggen dat de buurt bijna deel is van de woonkamer. Tegelijkertijd hebben de woningen een redelijk individueel karakter. Door de woningen op de begane grond penanten aan de gevel te geven, benadrukken we de individuele relatie van elke woning met de buurt en zorgen we dat de woningen een beetje privacy hebben. De penanten gaan over in lage hagen, die het gezamenlijke karakter van de straat aan de wetering benadrukken. We hebben de oever van de wetering en het uitzicht op de knotwilgen weer deel van het plan gemaakt. Dat kost immers niks. Aan het eind van beide straten wordt voorgesteld een plek te maken waar bewoners bijvoorbeeld samen kunnen barbecueën.

De woning en de buurt

Omdat de bestaande woningen gesloopt werden en de palen niet getrokken konden worden, was de vrijheid van verkavelen beperkt. De bestaande woningen hadden allemaal een beukmaat van 5,1 m met zowel de woonkamer als de keuken aan de straatzijde.Met de huidige regelgeving is het mogelijk de woonkamer aan de straatzijde te leggen als de beukmaat minimaal 5,4 m is. Op de plekken waar dit mogelijk is, ligt de woonkamer aan de straat en op de andere plekken ligt deze aan de tuinzijde. De woningen zijn vrij klein en hebben een G.O. van ongeveer 105m2. De begane grond heeft een sterk repetitief karakter maar de verdiepingen benadrukken juist het blok als geheel. De ramen worden verspreid over het volume zodat de woningen daar niet individueel afleesbaar zijn. Het metselwerk is donker op de begane grond en licht op de verdiepingen.

De daken en het landschap

De woningen hebben lessenaardaken in twee richtingen. Aflopend naar de straat met een lage gevel aan deze zijde en aflopend naar de tuin met een hoge gevel aan de straatzijde. Aan het begin van elke straat heeft het blok een hoge straatgevel welke meer aansluit op de hogere naastgelegen bebouwing en aan het eind van elke straat heeft het blok een lage straatgevel, zodat de straat zich als het ware opent naar de wetering.

Majoraanveld 10

Situatie diagram

Majoraanveld 09

Situatie

Majoraanveld 08

Maquette

Majoraanveld 07

Woningblok

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten