Woonhuis Nieuwkoop
Nieuwbouw

Woonhuis Nieuwkoop

Grenzend aan de Nieuwkoopse plassen ligt een nieuwe woonwijk. Het stedenbouwkundig plan is van Faro Architecten. Het plan bestaat uit vrije kavels aan het water.

Alle bewoners kunnen vanaf hun eigen aanlegsteiger met de boot naar de plassen varen.

Voor de meeste kavels zijn strenge eisen geformuleerd over de afmetingen, goothoogtes, nokhoogtes en kapvormen. Tussendoor zijn enkele kavels in de voorschriften daarvan uitgezonderd en mogen bijvoorbeeld worden uitgevoerd als moderne villa’s met platte daken.

Voor de locatie van deze kavel was de enveloppe waarbinnen het ontwerp moest passen, heel specifiek. De vorm bestaat uit een hoofdvolume van 6 meter breed met een steil zadeldak. Grenzend aan het hoofdvolume ligt een smaller deel met daarop een veel minder steil dak dat aansluit op de hoofdvorm.

Voor de opdrachtgevers moest het koken en daarmee de keuken, een centrale plek in het ontwerp krijgen. De begane grond hebben we ontworpen als één grote open ruimte rondom de keuken. Vanuit de open ruimte is er zicht rondom en op het water. Openslaande deuren zorgen voor een directe verbinding tussen de keuken en verschillende plekken buiten. Een open trap in het midden van de woning, geeft toegang tot de slaapverdieping. Hier is zoveel mogelijk ruimte gerealiseerd door grote dakkapellen te maken.

Aan de voor en achterzijde van de woning liggen de kozijnen achter het metselwerk.

Het zijn gaten in de metselwerk wand en vensters op de wereld. Het venster in de woonkamer aan de waterkant krijgt een hele diepe vensterbank waarop de bewoners kunnen zitten en naar buiten staren. De overige kozijnen in de zijgevels zijn allemaal te openen en daarom anders gedetailleerd.

Aan de terraszijde zou een buiten barbecue komen. Deze grenst aan de achterkant van de haard en dit hebben we aangegrepen om de woning een karakteristieke schoorsteen te geven welke het koken met landschap verbindt.

WHMM 09

Noordwest gevel

WHMM 08

Zuidoost gevel

WHMM 05

Zuidwest gevel

WHMM 06

Noordoost gevel

WHMM 07

Principe doorsnede

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten