De Vliegerstraat
Renovatie Rotterdam 26-52

De Vliegerstraat

Gelukkig wordt er tegenwoordig heel anders tegen stadsvernieuwing aangekeken dan 30 of 40 jaar geleden. Aan de Vliegerstraat in de wijk Middelland, staan zo’n 15 panden uit 1910 waar door de jaren heen heel veel aan is opgelapt zonder dat ze daarvan zijn opgeknapt. Nu worden de panden grondig gerenoveerd en krijgen veel van hun oorspronkelijke grandeur terug. Woonstad Rotterdam is eigenaar van 12 panden en heeft ons gevraagd een plan uit te werken om de panden op te knappen en achter de voordeuren een nieuwe woningen te realiseren.

Rijk gedetailleerd

De Vliegerstraat is een zijstraat van de historische Heemraadssingel en is van oorsprong iets rijker dan het omliggende gebied. Als je goed kijkt, is dat in de gevels nog goed te zien. Ondanks dat de panden door de decennia heen vooral zijn opgelapt met de bekende platte kunststofkozijnen, is de oorspronkelijke bouwstijl nog goed zichtbaar. De panden zijn net als de chique Heemraadssingel in een combinatie van verschillende neo-stijlen gedetailleerd. Dat is bijvoorbeeld nog zichtbaar in de vele stucwerk decoraties boven de kozijnen en rondom de entree’s. De rest van de straat is in de jaren 80 en 90 gesloopt en vervangen door troosteloze nieuwbouw.

Renovatie

De panden zijn nu meer dan een eeuw oud en helaas behoorlijk verzakt. De renovatie zal daarom grondig zijn. De funderingen worden vervangen door een zogenaamde ‘tafel constructie’. In de bestaande souterrains worden nieuwe palen naast de bestaande palen geheid. Daarop ligt een dikke betonnen plaat die de bestaande bouwwanden gaat dragen. Elk pand heeft twee voordeuren, een souterrain met daarboven drie verdiepingen en een zolder. De woningen worden aan de binnenzijde volledig gestript. Per pand worden 3 sociale huurwoningen gerealiseerd. Twee keer een woning van twee verdiepingen een kleine studio als tussenwoning. De achtergevel en het dak worden volledig vernieuwd en de woningen op de verdiepingen krijgen aan de achterzijde een ruim balkon.

Straatgevel

De Heemraadssingel heeft de status ‘beschermd stadsgezicht’. Dit betekent dat de singel wegens ‘zijn schoonheid en onderlinge ruimtelijke en structurele samenhang van nationaal belang zijnde’ wordt aangeduid. De Vliegerstraat is één van de straten ‘die de Heemraadssingel krachtige ankerpunten in de omliggende wijk’ verschaft. Daarom wordt de straatgevel gerenoveerd en krijgt het zijn oorspronkelijke uitstraling terug. De kunststof kozijnen worden vervangen door houten kozijnen die in detail lijken op hoe ze oorspronkelijk geweest moeten zijn. Verder wordt het stucwerk hersteld en hetzelfde geldt voor het metselwerk en de natuursteen elementen.

De Vliegerstraat 07

Gevelbeeld

De Vliegerstraat 08

Gevelbeeld

De Vliegerstraat 11

Bestaand

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten