De Twaalf Heren
12 Grondgebonden Stadswoningen

De Twaalf Heren

Middenin het centrum van Hilversum is een twaalftal eigentijdse herenhuizen gerealiseerd met ieder geheel eigen kenmerken en kwaliteiten. Het project is een samenwerking met  Zecc Architecten en voor  KAW architecten en adviseurs in opdracht van Nijhuis Bouw.

 

Karakter van de plek

Hilversum is op het eerste gezicht een enigszins chaotisch samenraapsel van verschillende schalen, programma’s en bouwstijlen.  Het heeft een pluriform karakter waar niet een rigide stadplanning aan ten grondslag heeft gelegen. Het heeft het karakter van een dorpskern die losjes gegroeid is en zich langzamerhand ontwikkelde tot een meer stedelijke kern. Vanuit dit perspectief hebben we een stedelijk woningtype op een hele losse en individuele manier ontwikkeld. Deze benadering lag al besloten in de keuze van de ontwikkelaar voor een samenwerkingsverband van verschillende architectenbureau’ s. De bureau’ s hebben een basisontwerp gemaakt met een veelvoud aan opties naar aanleiding van de specifieke woonwensen van de kopers. De twaalf woningen vormen samen een familie die het midden houdt tussen samenhang en individualiteit.

Wonen in de stad

De Twaalf Heren staan middenin de stad en zijn ontworpen voor bewoners die middenin de stad willen wonen. Op de begane grond aan de straat zijn de entrees verhoogd en daarnaast zijn meestal werkruimtes gesitueerd. De woonverdieping is op de verdieping maar iedereen heeft gekozen voor ramen tot op de vloer waardoor het contact met de stad optimaal is. Je kunt vanuit de woonkamer goed de straat in kijken.

Keuze van indeling

De opzet van de plattegrond en gevels zijn simpel. De woningen hebben een beukmaat van 5,7m met een diepte van ongeveer 10m en een neutrale plattegrond. Door de trap precies in het midden te plaatsten kunnen bewoners kiezen of ze aan de straatzijde willen koken of willen wonen. Verder zijn de eerste en tweede verdieping uitwisselbaar. Je kunt op de eerste verdieping wonen of slapen. De bewoners hebben de keus of ze een woning willen hebben van 3 verdiepingen, 3 verdiepingen en een dakterras met toegang of 3,5 verdieping (of groter) met dakterras.

Keuzevrijheid in gevelelementen

Het uitgangspunt voor de gevels is dat de bewoners veel contact hebben met de directe omgeving. Bewoners hebben vanaf bijna elke plek in de woning zicht op de buurt. Ook daarin konden de bewoners kiezen voor een raam tot op de vloer, een raam met een borstwering, openslaande deuren met een hekwerk of een erker. Deze elementen zijn allemaal inwisselbaar. Uiteindelijk hebben we de uitwisselbare plattegronden en gevelelementen zo ontworpen dat er in elke samenstelling samenhang is. Hierdoor hadden de bewoners optimale keuzevrijheid en waren de woningen erg gewild.

Twaalf heren Hilversum 06

Situatie

Twaalf heren Hilversum 08

Plattegronden

Twaalf heren Hilversum 04

Straatbeeld

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten