Woonhuis Delft
Nieuwbouw

Woonhuis Delft

Tussen Delft en de A4 ligt de Harnaschpolder. Dit gebied is de afgelopen jaren getransformeerd tot een landelijk woon-en werkgebied. Het is goed ontsloten voor de automobilist maar het ligt ook op fietsafstand van het oude centrum van Delft. En mede door het landschappelijke karakter van het gebied een geweldige plek om te wonen.

De polder is een voormalig tuinbouwgebied en dat is nog steeds zichtbaar. De verkaveling met linten van knotwilgen langs de oude sloten, blijft waar mogelijk intact. Het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan schrijven voor dat de architectuur moet passen in het landschap.

Dit deel van de ontwikkeling wordt ‘Tuinvilla’s’ genoemd. Een verwijzing naar het tuinders verleden en naar de nieuwe setting van vrijstaande woningen in het groen.

Elke woning staat vrij op de kavel en er zijn alleen groene erf scheidingen toegestaan. Geen schuttingen en de hagen mogen niet zo hoog zijn dat je er niet meer overheen kunt kijken.

De woning die we hebben ontworpen doet denken aan de tuinders woningen die hier vroeger stonden. Een eenvoudig volume met een zadeldak en aan de voor en achterzijde een schoorsteen. De goothoogte ligt ongeveer anderhalve meter boven de verdiepingsvloer. Veel oude tuinders woningen hadden dit ook. De ramen liggen diep in het metselwerk. De negge’s zijn bijna 20 cm diep waardoor het metselwerk volume een robuust karakter krijgt. De kozijnen zijn donker geschilderd om dit beeld nog krachtiger te maken.

Het ontwerp is duurzaam vanwege de toegepaste energiebronnen en hoge isolatiewaarde. De woning is onder andere voorzien van een warmtepomp, triple glas en zonnepanelen.

Op de verdieping ligt aan de achterzijde een grote ouderslaapkamer met aansluitend een badkamer en aan de voorzijde liggen twee kinderslaapkamers met een aparte gezamenlijke badkamer. De ouderslaapkamer is onder de nok meer dan 4,5 meter hoog. De hoogte is een gevolg van de goothoogte. Aan de buitenzijde lijkt de woning in hoogte bescheiden waardoor het beter in het landschap past maar vanbinnen is de woning veel ruimer dan je zou denken. Deze ruimte ervaar je ook als je de trap oploopt en door het dakraam hoog boven de trap, de wolken voorbij ziet trekken.

Op de begane grond liggen de woonkamer, de eetkamer en de leefkeuken allemaal aan de westzijde. Hierdoor hebben alle plekken op een ander moment van de dag zonlicht.

’s Ochtends valt het zonlicht net in de keuken en ’s avonds kun je vanuit de zitkamer de zon onder zien gaan. De eetplek ligt in een soort serre half buiten het gemetselde volume. Vanuit deze plek kijk je langs de gevel naar de achtertuin.

De woonkamer heeft grote ramen en openslaande deuren aan de zijde van de achtertuin. De achtertuin ligt aan de noordzijde van de woning maar vanaf het middaguur is hier zon. De tuin grenst aan de achterzijde aan het water. Een prachtige plek om op te groeien tussen de kikkers en de vogels.

WHL 11 1920

Dwarsdoorsnede

WHL 10 1920

Aanzicht achtergevel

WHL 09 1920

Aanzicht voorgevel

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Sean Matsumoto

sean@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten