Woonhuis in Hilversum
Verbouwing Woonhuis

Woonhuis in Hilversum

In de Havenstraat buurt in Hilversum ligt deze prachtige woning uit 1900. De woning is de helft van een geschakelde villa aan de rand van de Oude haven in Hilversum. De oude haven is inmiddels een park in één van de mooiste woonbuurten van deze groene stad.

De woning is in de jaren 70 verbouwd tot kantoor en voor die functie waren destijds bijna alle binnenwanden gesloopt en vervangen door een staalconstructie. Op die manier kreeg het pand aan de binnenkant een heel ander karakter en deed niets nog herinneren aan het mooie woonhuis dat het eens was geweest. We troffen glazen binnenwanden, plastic wandafwerking en systeemplafonds aan en alle oude details zoals ensuite schuifdeuren en mooie trapleuningen waren verdwenen.

De woning staat op de hoek van 2 straten en heeft een voor en zijtuin maar aan de achterzijde was de tuin deels overgegaan naar de naastgelegen woning en het resterende stuk was volledig bebouwd. Hierdoor had de woning op de begane grond geen achtergevel en ook geen daglicht.

Het eerste wat we hebben gedaan toen we begonnen met de plannen, was het opsporen van de oude bouwtekeningen. Op de oude tekeningen uit 1899 was de oorspronkelijke structuur van de woning te zien met een entree aan de zijkant, een voor en een achterkamer en twee zijkamers.
Deze indeling hebben we grotendeels teruggebracht. Aan de achterzijde van de woning is de aangebouwde garage deels gesloopt waardoor de woning een patio heeft gekregen. Hierdoor krijgt de achterkamer daglicht en geven de nieuwe tuindeuren toegang tot de patio. De patio is grotendeels omheind door een wit gestucte muur. Tussen de patio en de zijtuin is een nieuwe aanbouw gemaakt met aan beide kanten grote openslaande deuren. Als de bewoners een keer een feest willen geven, kunnen de deuren open worden gezet zodat de patio met de zijtuin verbonden is.

De zijkamers zijn nu niet meer zoals vroeger vanuit de entree toegankelijk maar vanuit de woonkamer. De woonverdieping is een aaneenschakeling van kamers welke door schuifdeuren gescheiden kunnen worden. Alle vertrekken hebben aangename afmetingen en zijn naar keuze afsluitbaar.
De ensuite kasten en deuren zijn gemaakt zoals ze vroeger geweest moeten zijn en ook de balustraden van de trap en de serre aan de voorzijde van het huis zijn in oude staat teruggebracht.
In het zijkamertje op de begane grond is een extra raam in de gevel gemaakt zodat de zon op elk moment van de dag een deel van de woning verlicht en de mooie groene omgeving van uit elk vertrek zichtbaar is.

Woonhuis Hilversum 05

Bestaand

Woonhuis Hilversum 06

Nieuw

Woonhuis Hilversum 13b

Entree hal

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten