Buurthuis van de Toekomst
Multifunctioneel Utiliteitsgebouw

Het buurthuis van de toekomst

Dit project is het resultaat van toekomstvisie, durf, doorzettingsvermogen en samenwerking. In oktober 2013 brandde het clubhuis van voetbalclub SV Die Haghe in Den Haag deels af. Het clubhuis stond midden tussen de voetbalvelden op sportpark Ockenburgh. Binnen de club waren er een aantal mensen die in plaats van herbouw graag een clubhuis wilden met meer toekomstwaarde en deze gebeurtenis zagen als een kans. Maar het oorspronkelijke clubhuis was jaren geleden gebouwd door de leden en die wilden niets liever dan het oude clubhuis herstellen. Niet alleen vanwege de emotionele waarde maar ook vanwege de snelheid. Opknappen zou veel sneller gaan en er was bij aanvang al genoeg budget. Daar hadden ze natuurlijk wel een punt en daarover is veel en lang gediscussieerd. Vele ledenvergaderingen zijn er de afgelopen jaren geweest waar gepassioneerd van gedachten werd gewisseld. Maar uiteindelijk heeft dit de betrokkenheid van de leden alleen maar vergroot.

Buurthuis van de toekomst

De gemeente Den Haag promoot het ‘Het buurthuis van de toekomst.’ Zij wil dat verenigingen en andere gebruikers vaker gezamenlijk onder één dak gehuisvest worden. Ten eerste omdat de exploitatie van gebouwen dan gedeeld kan worden maar ook omdat verenigingswerk toch vooral vrijwilligerswerk is waardoor ze steeds moeilijker gerund kunnen worden. Bovendien hebben gebruikers toegang tot meer faciliteiten als ze samen gebruik maken van een gebouw dat groter is dan wat ze afzonderlijk nodig hebben.

Eén van de gebruikers van dit clubhuis is Zein Childcare. Zij gebruiken een deel van het gebouw voor buitenschoolse opvang. De kinderen zijn hier omgeven door speel en sportvoorzieningen. De International School of The Hague grenst aan het zelfde sportpark en zo zijn er veel potentiële kruisbestuivingen denkbaar.

Architectuur

Het gebouw staat midden op het sportpark tussen de velden. De beleving en nabijheid van de sport staat centraal in het ontwerp. Het gebouw telt twee verdiepingen. Op de begane grond liggen de ‘besloten’ functies zoals overlegruimten, multifunctionele ruimten en bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang. De eerste verdieping is de plek waar mensen elkaar ontmoeten en een optimaal zicht hebben op alle velden. Er is veel glas en een dakterras aan de zuid west zijde zodat iedereen overal voetbal ziet. Op deze verdieping is een keuken en een bar. Op de begane grond heeft het gebouw aan beide zijden een entree zodat de verschillende gebruikers niet allemaal door dezelfde deur naar binnen moeten. Aan de terraszijde is een 5 meter brede buitentrap gemaakt waar voetballers en publiek direct vanaf de velden het terras op kunnen. Vanaf het terras is de barruimte op de verdieping via een aantal grote openslaande deuren te betreden. Het gebouw heeft een karakteristiek silhouet. Van veraf is overdag en in het donker te zien waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar je een goed zicht op de velden hebt.

BvdT 02

Begane grond

BvdT 01

Eerste verdieping

BvdT 13

Doorsneden

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten