Kerckebosch
Woonhuis

'Thuis op de hei"

Wonen is heel persoonlijk en begint vaak met de keuze van een plek. Het ontwerpen van de woning start bij ons daarom vanuit de beleving van de plek. In dit geval in de bosrand, grenzend aan de hei. Vanaf de lommerrijke Prinses Maximalaan ligt de kavel deels verscholen tussen de bomen.  Aan de tuinzijde biedt de kavel een uitzicht over het landschap dat zo typerend is voor de zanderige gronden van Zeist.  Open heide, afgewisseld met begroeiing van grove den en andere bomen.

Een verzameling plekken

De woning bestaat uit een verzameling van plekken, ruimten en uitzichten die allemaal op een eigen manier een relatie hebben met de bomen en de hei. De buitenkamer (patio) middenin de woning is de centrale plek waar alle andere ruimten omheen liggen. Het huis is deel van het bos. Op sommige plekken is het heel gesloten en op andere plekken is er veel glas waardoor binnen overloopt in buiten en ‘buiten’ binnen komt.  De grove den blijft staan in de patio en maakt het bos deel van het interieur.

Zon en de jaargetijden

Elk jaargetijde en elk moment van de dag heeft zijn eigen licht. Als ’s zomers de zon hoog staat wordt het licht op een natuurlijke wijze gefilterd door de bomen en de houten lamellen. Grote raamopeningen op de noordoostzijde zorgen voor lichtinval tijdens de winter. De lage zon draagt bij aan de natuurlijke opwarming. De gevels rondom de grove den zijn geheel van glas waardoor de boom altijd zichtbaar is. ’s Ochtends op weg naar de badkamer, vanaf de eettafel, voor het bezoek dat binnenkomt en ’s avonds voor de openhaard. Als je thuiskomt met de auto rijd je als het ware je eigen stukje bos in.

Indeling

De woning bestaat uit twee lagen met op de begane grond de open woonfuncties en boven de slaapfuncties. Het volume van de woning is smal aan de straatzijde en loopt breed uit naar de tuinzijde. Hierdoor is er een brede gevel aan de achtertuin met uitzicht op het open landschap en ontstaat er ruimte om de auto vanaf de zijkant in de parkeerplek te draaien.

Kerckebosch 06

Kerckebosch 07

Eerste verdieping

Heb je vragen? Bel Roelof, hij verteld je graag meer!

Roloef Heida

roelof@heidamatsumoto.nl
+31(0)10 3412693

Andere projecten

Bekijk alle projecten